Gå til hovedinnhold

Ett skritt videre for Re:New Household Waste

Publisert: 
11.09.24
Skrevet av: 
Tine Solberg Johansen
Prosjektleder Rudolf Meissner graver i en haug med restavfall

Tre bedrifter konkurrerer nå om å finne en løsning for “finstoffet”.

De tre selskapene Banzo (NL), Tandberg Engineering (N) og Allreco (D) jobber på hver sin kant for å finne en metode som kan sikre materialgjevinning av restavfallet på under 60 millimeter (finstoff) ved ettersorteringsanlegg for restavfall.

Dette er fase én av den førkommersielle anskaffelsen, som de fem avfallsselskapene IVAR, ROAF, Oslo Reg, Sesam og ØAS utlyste sammen tidligere i år, under prosjekttittelen Re:New Household Waste.

Jobber med løsningsforslag

Prosjektleder for anskaffelsen, og fagansvarlig for avfallssortering ved IVAR, Rudolf Meissner mener gjennomføringen av konkurransen har styrket troen på at arbeidet vil føre til en løsning.

— Beskrivelsene vi har mottatt så langt gir oss tro på at minst ett av selskapene vil klare å utvikle en metode som gjør at vi kan materialgjenvinne enda mer av det så kalte finstoffet fra restavfallet, sier han.

— De tre tilbyderne har ganske forskjellige løsningsforslag, og det er vi godt fornøyd med. De jobber nå med sine konseptidéer så gleder vi oss til et foreløpig løsningsforslag i november, fortsetter han.

Motiverte deltakere

Et av selskapene som er med videre er det høyteknologiske selskapet i Larvik, Tandberg Engineering AS. Bedriften jobber med innovative løsninger innen avfall- og gjenvinningsbransjen og sier Re:New Household Waste er et interessant prosjekt.

— Å være med på dette prosjektet er både interessant og spennende for oss, sier daglig leder Jørn Tandberg og er spent på hvordan sluttresultatet vil bli.

Et annet selskap som deltar, Banzo, sier de håper å oppnå høyere gjenvinningsgrad.

— Vi i Banzo er dedikert til å drive utviklingen av resirkuleringsteknologier fremover. Vår deltakelse i Re:New Household Waste-prosjektet gir oss muligheten til å utnytte den unike kunnskapen og ekspertisen i selskapet, som skiller oss ut i markedet. Ved å utvikle innovative løsninger for gjenvinning av finstoff, har vi som mål å bidra betydelig til å oppnå høyere gjenvinningsgrad og fremme et mer bærekraftig avfallshåndteringssystem,»sier Melvin Kroon, kommersiell direktør.

Det tredje selskapet, ALLRECO GmbH fra Tyskland, sier at deres mål er å omdanne den biologiske fraksjonen til gass og plasten til olje, som kan selges til petrokjemisk industri som råmateriale for nye plastprodukter. De ønsker å gjøre dette mulig gjennom forfortørking og katalytisk pyrolyse i en reaktor.

— Utviklingen av disse teknologiene er et avgjørende steg mot en mer bærekraftig avfallshåndtering. ALLRECO er stolte over å være i frontlinjen av denne innovasjonen og bidra betydelig til å oppfylle Europas gjenvinningsmål,» sier Henning Strunz, administrerende direktør i ALLRECO.

 

Ferdig i 2026

Fase én, som prosjektet nå er inne i, og som vil vare til 30. november, går på design og konsept. Re:New Household Waste vil etter dette vurdere hvilke av bedriftene som får være med til fase to der målet er å demonstrere ny teknologi i større skala. Den siste og avsluttende fase tre vil gå med til testing. Det er forventet at prosjektet vil være ferdig mot slutten av 2026.

Forskningsrådet har bevilget 10 millioner kroner til dette utviklingsprosjektet. Prosjektet har fått praktisk bistand av Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og DFØ.

Se prosjektets egne nettside Re:New Household Waste

Beskrivelsene vi har mottatt så langt gir oss tro på at minst ett av selskapene vil klare å utvikle en metode som gjør at vi kan materialgjenvinne enda mer av det så kalte finstoffet fra restavfallet
Prosjektleder Rudolf Meissner