Gå til hovedinnhold

Får tilskudd til ombruksprosjekt

Publisert: 
14.04.23
Skrevet av: 
Tine Solberg Johansen
Enova-logo

Østfold Avfallssortering har fått 300 000 kroner i støtte fra ENOVA til en mulighetsstudie. Målet er så mye ombruk av materialer som mulig i byggingen av nytt sorteringsanlegg.  

— Vi har en ambisjon om høy grad av ombruk når vi skal bygge på Viken Park. Da er vi avhengige av materialer fra bygninger som har tjent sin tid. Med støtten fra Enova skal vi vurdere ombrukspotensialet knyttet til ulike bygningsdeler, forteller daglig leder i Østfold Avfallssortering (ØAS), Roy Ulvang.  

Nytt liv

ØAS er godt i gang med planleggingen av det nye sorteringsanlegget som skal ta imot restavfall fra husstander i Østfold. Anlegget skal hente ut ressursene fra avfallet som kan materialgjenvinnes, som for eksempel plast og metall. 

 — Anlegget blir et nytt ledd i avfallshåndteringen i Østfold. Det blir også en viktig brikke i sirkulærøkonomien. Å gi brukte materialer nytt liv når vi bygger, er helt i tråd med våre verdier, forklarer Ulvang. 

Jobber for BREEAM

ØAS har fått med seg Anne Sigrid Nordby fra Gjenbrukbar AS i prosjektet.  

— Ombruk kan være aktuelt for konstruksjoner, varme/støy-isolasjon, kledninger og andre komponenter, samt tekniske installasjoner.  Vi skal vurdere hvilke elementer og produkter som kan hentes fra andre bygg, og som kan være egnet for ombruk eller oppsirkulering i prosjektet, forklarer Nordby. 

Nordby er også en del av et lag Multiconsult har satt sammen for å bistå ØAS med å bygge etter BREEAM 6.0-standarden.  

Prosjektleder for BREEAM-laget hos Multiconsult, Kjetil Novang Gulbrandsen mener støtten fra Enova kan gi gode ringvirkninger.  

— ØAS-bygget vil har store flater både på ytterside og innerside. Hvis vi lykkes med høy ombruks- og materialgjenvinnings-grad kan vi få mange gode ringvirkninger med både  reduserte CO2-utslipp, reduserte kostnader, og god BREEAM-score, sier Gulbrandsen.  

Anlegget til ØAS skal etter planen stå klart i 2026.